Трансформація громадянського активізму в умовах гібридної війни та інформаційного тиску - Бикадорова, Наталія Олексіївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Метою дослідження є аналіз трансформації громадянського активізму в Україні в умовах гібридної війни й інформаційного тиску з особливим акцентом на вплив дезінформації та кібератак. Завдання роботи ˗ виявити ключові зміни у формах і методах активізму, оцінити їх ефективність у забезпеченні соціальної стійкості, а також розробити практичні рекомендації для неурядових організацій щодо протидії сучасним викликам. Для реалізації мети використано комплексний підхід, що охоплює огляд наукової літератури з питань громадянського суспільства, гібридної війни й інформаційних загроз, аналіз емпіричних даних про діяльність волонтерських рухів, а також кейс-стаді, що базуються на прикладах громадських ініціатив після 2022 року. Додатково застосовано соціологічні дані щодо рівня громадянської активності, що дало змогу оцінити масштаби залучення громадян до волонтерства та їхню реакцію на інформаційні виклики. Виявлено, що громадянське суспільство в Україні активно адаптується до умов гібридної війни за допомогою цифрових платформ, таких як Telegram і Facebook, для координації волонтерських ініціатив і мобілізації ресурсів. Волонтерство стало ключовим елементом соціальної стійкості, сприяючи задоволенню гуманітарних та оборонних потреб. Проте активісти стикаються із серйозними викликами, зокрема, через дезінформаційні кампанії, що підривають довіру до їхньої діяльності, і кібератаки, які загрожують безпеці комунікацій. Підвищення медіаграмотності виявилося ефективним інструментом протидії маніпулятивним наративам, але потребує ширшої імплементації серед учнівської молоді, державних службовців, військових, а також у рамках громадських освітніх ініціатив у регіонах, що межують із зоною бойових дій. Громадянський активізм в Україні демонструє значну адаптивність, однак його довгострокова стійкість залежить від посилення кібербезпеки й ефективних стратегій протидії дезінформації. Рекомендації для неурядових організацій передбачають упровадження тренінгів з медіаграмотності, розроблення безпечних комунікаційних платформ і співпрацю з державними органами для захисту інформаційного простору. Ці заходи сприятимуть зміцненню громадянського суспільства та його здатності ефективно функціонувати в умовах сучасних викликів.