Адміністративно-правові засади діяльності Служби безпеки України - Мех, Юлія Володимирівна; Башинський , Андрій Романович; Буков, Віталій Дмитрович; Закалюжна , Вікторія Сергіївна; Курило , Руслана Степанівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена аналізу адміністративно-правових засад діяльності Служби безпеки України (далі – СБУ) в умовах сучасних викликів національної безпеки. Актуальність теми обумовлена зростанням загроз національній безпеці, необхідністю удосконалення механізмів правового регулювання діяльності СБУ, необхідністю удосконалення правових основ функціонування СБУ в умовах воєнного стану та швидких змін у сфері національної безпеки, а також важливістю дотримання балансу між захистом державних інтересів і правами громадян. Авторами досліджено адміністративно-правові засади діяльності СБУ як державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями, діяльність якого спрямована на захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, науково-технічного і оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп та осіб, а також забезпечення охорони державної таємниці. Основну увагу приділено аналізу організаційно-структурних принципів функціонування СБУ, її повноваженнях у сфері контррозвідки, боротьби з тероризмом, охорони державної таємниці, забезпечення економічної та інформаційної безпеки. Акцентовано увагу на питаннях захисту прав людини при здійсненні повноважень СБУ, взаємодії з державними структурами під час протидії гібридним загрозам. У статті розглянута організаційно-правова структура СБУ, її функції, правові механізми взаємодії з іншими правоохоронними органами та органами державної влади, а також окремі аспекти реформування СБУ.