Формування правової доктрини місцевого самоврядування в період незалежності України: історико-правовий аналіз - Стечишин, Алла Василівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Проблематика місцевого самоврядування в Україні набуває особливої актуальності в умовах повномасштабної війни та стратегічного курсу на європейську інтеграцію. Формування сучасної правової доктрини самоврядування є ключовим чинником демократизації системи врядування на місцях. Мета. Метою статті є здійснення системного історико-правового аналізу формування правової доктрини місцевого самоврядування в Україні в період незалежності, з урахуванням соціокультурних, нормативно-правових і геополітичних чинників, що впливали на її еволюцію. Методи. Методологічною основою виступають історико-правовий, компаративний та структурно-функціональний методи. Результати. У роботі окреслено п’ять етапів розвитку місцевого самоврядування з 1991 року, проаналізовано законодавчу базу, визначено вплив Європейської хартії місцевого самоврядування та особливості адаптації української моделі до європейських стандартів. Виявлено, що правова ментальність українців ґрунтується на глибоких традиціях самоврядності та сприяє інституційному прийняттю реформ. Акцент зроблено на нових функціональних ролях місцевих органів у воєнний час, таких як координація гуманітарної допомоги та підтримка обороноздатності. Також висвітлено роль цифровізації та участі громад у публічному управлінні. Висновки. Констатовано, що правова доктрина місцевого самоврядування в Україні трансформувалась у гібридну, адаптивну модель, яка поєднує демократичні принципи, безпекову стійкість та інтеграцію до європейського простору. Сформоване підґрунтя дозволяє говорити про її спроможність підтримувати сталий розвиток у мирний та кризовий періоди.