Отримання оперативної інформації оперативними підрозділами у протидії незаконному заволодінню транспортними засобами, що вчиняються молоддю - Чекін, Денис Олександрович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Мета статті полягає в дослідженні питання організації отримання оперативно-розшукової інформації оперативними підрозділами Національної поліції України у протидії незаконного заволодіння транспортних засобів, що вчиняються молоддю. Аналіз останніх досліджень і наукових публікацій свідчить про те, шо, що ця проблема досліджена у межах більш широкої правової проблематики, проте залишаються невирішеними питання щодо організації отримання оперативно-розшукової інформації щодо незаконного заволодіння транспортних засобів, що вчиняються молоддю. Автор аналізує сучасні наукові підходи до вивчення проблеми організації отримання оперативно-розшукової інформації оперативними підрозділами Національної поліції України у протидії незаконного заволодіння транспортних засобів, що вчиняються молоддю, здійснює оцінювання теми дослідження на сучасному етапі, акцентуючи на здобутки та прогалини в же існуючих дослідженнях. Зазначено, що проблеми отримання оперативно-розшукової інформації у протидії цього злочину багато уваги приділяли фахівці з галузей оперативно-розшукової діяльності, кримінального процесу, криміналістики та ін. Особлива увага приділяється тактичним прийомам і методам, які використовують оперативні працівники під час проведення оперативно-розшукових заходів з метою отримання достовірної оперативної інформації. Автор наголошує на важливості налагодження ефективної взаємодії між оперативними підрозділами та іншими суб’єктами протидії незаконному заволодінню транспортними засобами. Результати дослідження свідчать про те, що оперативно-розшукова інформація є одним з основних інструментів у протидії зі злочинністю, зокрема незаконного заволодіння транспортних засобів молодими особами. Вона представляє собою сукупність даних, які містять інформацію про молодих осіб, причетних до підготовки та вчинення злочинів, стан оперативно-розшукових сил і засобів та ін. Висновки дослідження свідчать про необхідність удосконалення організації отримання оперативно-розшукової інформації та розроблення ефективних способів збору, аналізу та оцінювання оперативними підрозділами поліції України у протидії незаконного заволодіння транспортних засобів, що вчиняються молоддю.