Правове регулювання адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства - Ізбаш, Катерина Сергіївна; Аносєнков, Анатолій Анатолійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню правового регулювання адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства в Україні. У статті розглянуто основні поняття, такі як «іноземець», «особа без громадянства» та «апатрид», проаналізовано їхній правовий статус у контексті чинного законодавства. Окремо акцентовано увагу на принципі рівності зазначених суб’єктів перед законом і судом незалежно від походження, соціального та майнового становища, расової чи національної належності, мови, релігійних переконань та інших обставин. При цьому підкреслено, що у сфері реалізації деяких прав існують обмеження порівняно з громадянами України, що випливає з їхнього особливого правового статусу. Досліджено нормативно-правову базу, яка регламентує підстави, порядок і механізми притягнення іноземців та осіб без громадянства до адміністративної відповідальності, зокрема у сфері протидії незаконній міграції. Проаналізовано положення законодавчих актів, які визначають політику держави у сфері міграції, окреслюють правові підстави перебування іноземців на території України та встановлюють терміни й категорії, що активно використовуються у практиці міграційного контролю. У статті розкрито загальні риси адміністративної відповідальності, а також висвітлено специфічні особливості притягнення до відповідальності саме іноземців та апатридів. Зокрема, деталізовано процедуру реалізації адміністративного примусу через видворення за межі держави та заборону повторного в’їзду за порушення міграційного режиму або правил перетину державного кордону України. Констатовано, що адміністративна відповідальність виконує важливу превентивну, виховну та регулятивну функції, сприяючи підтриманню публічного порядку й безпеки в умовах демократичної правової держави. Зроблено висновок, що іноземці та особи без громадянства підпадають під дію юрисдикції України та несуть відповідальність за порушення законодавства на рівних умовах із громадянами України, проте з урахуванням визначених законом особливостей притягнення їх до адміністративної відповідальності.