«Конституційна реформа» vs «Конституційний перегляд»: від теорії до практики - Бадида, Андріанна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті здійснено теоретико-прикладний аналіз співвідношення понять «конституційна реформа» та «конституційний перегляд» у контексті сучасних викликів, що постають перед демократичними державами, що засновані на принципі верховенства права. На основі теоретичних підходів до розуміння конституційної реформи, обгрунтовується, що конституційна реформа є ширшим поняттям, ніж конституційний перегляд. Конституційна реформа охоплює не лише формальну зміну тексту конституції, а й зміни у правозастосовній практиці, інституційній структурі та механізмі реалізації правових норм. Проаналізовано основні етапи реалізації реформ, включаючи підготовку, консультації, формалізацію змін та сприйняття після проведення реформ. Метою статті є теоретико-правовий аналіз співвідношення понять «конституційна реформа» та «конституційний перегляд» з урахуванням української та зарубіжної доктрини, практики окремих держав (Франції, України), а також осмислення особливостей реалізації цих процесів. Особливу увагу приділено поняттю «конституційний перегляд» як способу зміни тексту конституції шляхом дотримання спеціальної юридичної процедури, що передбачається конституційним текстом. Наводиться порівняльний аналіз досвіду Французької Республіки та України: зокрема, досліджено порядок перегляду Конституції у Франції, встановлений її ст. 89, та процедуру, передбачену ст. 155 Конституції України. Показано приклади застосування як перегляду, так і реформи. Окремо проаналізовано значення довіри суспільства у процесі реформування та роль діалогу між державою та громадянським суспільством. У підсумку, виводиться висновок про те, що конституційний перегляд є одним із правових інструментів реалізації реформи, проте не охоплює усього її змісту. Стаття спрямована на поглиблення розуміння трансформацій конституційного порядку в умовах реалій.