Особливості розслідування перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень - Колесник, Валерій Аркадійович; Гора, Ірина Віталіївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Розглянуто питання особливостей кримінально-правової кваліфікації та криміналістичного аналізу злочинів, пов’язаних із перевищенням військовою службовою особою влади чи службових повноважень, а також розкриті деякі криміналістичні аспекти забезпечення збирання слідчим, прокурором доказів причетності військової особи до їх вчинення. Підкреслено особливу небезпеку таких правопорушень в разі їх вчинення у період воєнного стану і особливо – під час ведення бойових дій, оскільки це має тяжкі наслідки, широкий суспільний резонанс, завдає шкоди підтриманню бойової готовності військ, ганьбить репутацію військової служби та авторитет державної влади. Звертається увага, що сьогодні проблеми криміналістичного забезпечення досудового розслідування таких злочинів не отримали належного й достатнього висвітлення у наукових працях вітчизняних дослідників. Це стосується передусім питань широкого використання положень криміналістики для збирання й оцінки доказів під час організації розслідування та проведення окремих слідчих дій, призначення експертиз. Метою публікації стало звернення уваги на відносно новий для вітчизняного кримінального законодавства злочин, що вчиняється військовими службовими особами, і належного досвіду кримінально-правової кваліфікації та розкриття й розслідування якого вітчизняні органи досудового розслідування ще не мають. Використані наукові методи системного аналізу, спостереження, порівняльно-правовий, формально-логічний, оціночного судження та ін. дали можливість досягнення поставленого завдання. Результатом його виконання стало визначення ролі й значення використання положень криміналістичної техніки, тактики та методики розслідування злочинів у боротьбі з окремими з військових кримінальних правопорушень. У висновках акцентовано увагу на тому, що правильна кримінально-правова кваліфікація дій з перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень зумовлює своєчасність виявлення й результативність досудового розслідування злочину. Використання слідчим положень криміналістичної тактики, техніки та методики створює умови для забезпечення збирання доказів, що загалом відповідає завданням кримінального провадження.