Проблеми гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами захисту прав інтелектуальної власності - Кірін, Роман Станіславович; Петренко, Віталій Олександрович; Калмиков, Андрій Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2024)
Дослідження спрямоване на аналіз гармонізації національного законодавства України у сфері інтелектуальної власності з міжнародними стандартами. У статті розглянуто актуальні проблеми правового регулювання, виявлено ключові виклики у сфері захисту інтелектуальної власності та запропоновано рекомендації для вдосконалення правозастосування. Особливу увагу приділено адаптації національних норм до положень міжнародних угод, таких як Угода ТРІПС, Бернська конвенція, Паризька конвенція та інші. Методологічну основу дослідження складають загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема метод порівняльного аналізу для оцінки відповідності українського законодавства міжнародним стандартам, метод системного аналізу для виявлення прогалин у правовому регулюванні, а також метод узагальнення, що дозволив сформулювати практичні рекомендації. Джерельна база включає національні й міжнародні нормативно-правові акти, аналітичні звіти та наукові публікації. Результати дослідження свідчать про значний прогрес у гармонізації національного законодавства, зокрема у сферах авторського права, патентного захисту та охорони промислових зразків. Водночас зберігаються проблеми, пов’язані з ефективністю правозастосування, особливо у цифровій сфері, де порушення авторських прав залишаються поширеними. Виявлено недостатню координацію між державними органами, бізнесом і громадськістю, що ускладнює впровадження міжнародних стандартів. Запропоновано рекомендації щодо посилення інституційної спроможності Національного офісу інтелектуальної власності, вдосконалення моніторингу правозастосування, активізації інформаційно-просвітницької роботи та стимулювання інноваційної активності. Гармонізація законодавства у сфері інтелектуальної власності є ключовим етапом інтеграції України до глобальної правової системи, що сприятиме створенню сприятливого середовища для інноваційного розвитку країни.