Конституційні аспекти забезпечення прав національних меншин в Україні - Бідзіля, Юрій Михайлович; Таран, Дмитро Павлович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Актуальність дослідження зумовлено необхідністю переосмислення конституційно-правових механізмів захисту прав національних меншин в Україні в умовах повномасштабної війни, зростання суспільної поляризації та активізації інтеграційних процесів із Європейським Союзом. У центрі сучасного правового дискурсу перебуває завдання поєднання принципів збереження культурної самобутності меншин із вимогами єдності, безпеки та державної стабільності. Метою дослідження є всебічний аналіз конституційно-правових засад забезпечення прав національних меншин в Україні з урахуванням актуальних викликів державотворення, динаміки євроінтеграції та потреб формування ефективної моделі міжетнічної взаємодії. Методологія дослідження ґрунтується на міждисциплінарному підході, що поєднує конституційно-правовий, порівняльно-правовий, інституційний і проблемно-орієнтований аналіз. Використано формально-юридичний метод для вивчення національного законодавства, а також елементи емпіричної правової аналітики для оцінки практики реалізації прав меншин. Результати дослідження засвідчили, що українське законодавство загалом відповідає базовим європейським стандартам захисту прав національних меншин, однак його імплементація залишається нерівномірною через брак ефективних інституційних механізмів, правозастосовні дисбаланси і вплив війни. Встановлено, що мовна, освітня й інформаційна політика є критичними сферами, у яких права меншин потребують більш збалансованої реалізації. Проаналізовано досвід європейських країн у сфері захисту меншин та окреслено перспективні механізми гармонізації законодавства. Наукова новизна полягає в системному осмисленні сучасного стану правового регулювання у сфері прав національних меншин на конституційному рівні з урахуванням безпекових викликів, трансформації державно-громадських відносин та нових вимог до правової політики в умовах війни. У висновках обґрунтовано необхідність розширення інституційної участі представників меншин, удосконалення механізмів реалізації мовних та культурних прав, посилення моніторингових функцій держави, а також налагодження ефективної комунікації з міжнародними органами захисту прав людини. Перспективи подальших досліджень убачаються у поглибленому аналізі моделей поствоєнної інтеграції національних меншин, дослідженні впливу інформаційної війни на реалізацію їхніх прав та формуванні конституційної доктрини недискримінаційної інклюзії.