Виклики регулювання криптовалют у рамках українського правового поля - Вознюк, Наталія Іванівна; Хмеляерж, Патрик (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Зростання ролі криптовалют у глобальній фінансовій системі трансформує традиційні механізми економічної взаємодії, сприяє розвитку цифрової економіки та створює нові формати фінансових відносин, водночас породжуючи ризики податкової невизначеності, правового статусу, фінансової безпеки та захисту прав споживачів. Адаптація національних правових систем до викликів цифрової економіки є стратегічною передумовою інтеграції у світовий фінансовий простір, однак в Україні, попри високий рівень впровадження криптовалют, нормативно-правове поле залишається фрагментарним, недостатньо гармонізованим з міжнародними стандартами (MiCA, FATF), що стримує інтеграцію та знижує інвестиційну привабливість ринку. Мета дослідження полягає у комплексному аналізі правового регулювання криптовалют в Україні, виявленні ключових внутрішніх викликів та розробленні інструментів удосконалення нормативної бази відповідно до європейських вимог. Методологічну основу становлять системний і порівняльно-правовий підходи, методи юридичного аналізу, структурно-логічного узагальнення та візуалізації результатів. Узагальнено ключові проблеми національного регулювання криптовалют, серед яких – відсутність законодавчо закріпленого визначення терміна «криптовалюта», податкова невизначеність, часткова імплементація стандартів AML/CTF, слабка судова практика, відсутність дієвих механізмів захисту прав споживачів та неповна гармонізація з Регламентом ЄС MiCA. Проведено порівняння української правової моделі з міжнародними підходами, визначено структурні прогалини та фіскальні ризики. Побудовано авторський алгоритм поетапної імплементації регулювання криптовалют в Україні, який включає етапи правового визначення, оподаткування, фінансового моніторингу, інституційного узгодження та євроінтеграційної гармонізації. Запропоновано карту правових пріоритетів із розподілом на термінові, середньострокові та довгострокові заходи, спрямовані на усунення нормативних колізій, підвищення прозорості ринку, зміцнення захисту прав учасників та інтеграцію України до єдиного цифрового ринку ЄС.