Міжнародно-правове та національне регулювання праці громадян України за кордоном - Омельянчик, Сергій Володимирович; Старчук, Оксана Володимирівна; Писаренко, Сергій Юрійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Активізація міжнародної мобільності робочої сили зумовлює необхідність глибокого дослідження правового забезпечення праці громадян України за кордоном. У сучасних умовах трудова міграція впливає не лише на внутрішній ринок зайнятості, а й формує обсяги валютних надходжень, трансферів та соціальних зв’язків із країнами-реципієнтами. Це визначає потребу у дослідженні відповідних правових інструментів, їхньої ефективності та перспектив розвитку. Мета дослідження полягає у комплексному аналізі міжнародно-правового та національного регулювання праці громадян України за кордоном з урахуванням сучасних викликів глобалізації, трудової міграції та інтеграційних процесів у європейському правовому просторі. Дослідження спрямоване на виявлення прогалин у нормативно-правовому забезпеченні, визначення актуальних проблем у захисті трудових прав українських працівників за кордоном та вироблення пропозицій щодо удосконалення цих прав. Для розв’язання завдань дослідження використано системну, порівняльно-правову, формально-юридичну та аналітичну практики. Результати дослідження показали, що Україна є активним учасником міжнародних трудових відносин, однак наявні нормативно-правові механізми ще не забезпечують належного рівня захисту прав трудових мігрантів. Виявлено низку системних проблем: недостатня гармонізація національного законодавства з міжнародними стандартами; обмеженість механізмів контролю за дотриманням умов праці за кордоном; низька поінформованість мігрантів про їхні права; труднощі у забезпеченні соціального та пенсійного страхування. Окремо підкреслено значення двосторонніх угод між Україною та державами-реципієнтами праці, що у деяких випадках залишаються рамковими та не мають дієвих механізмів реалізації. Для підвищення ефективності регулювання праці громадян України за кордоном необхідне удосконалення національної нормативної бази з урахуванням міжнародних стандартів МОП, ЄС та ООН, розширення мережі міждержавних угод з чіткими зобов’язаннями сторін, створення ефективних інформаційних та консультаційних послуг для трудових мігрантів. Подальші дослідження доцільно зосередити на оцінюванні впливу цифрових інструментів (електронні реєстри, онлайн-консультації) на забезпечення правової підтримки мігрантів, зокрема на вивченні практики інших країн з розвиненою міграційною політикою для адаптації успішних моделей в Україні.