Синергетичний ефект співпраці між містами-партнерами України та ЄС для реалізації геополітичного вектору держави - Петрик, Олег Романович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена дослідженню синергетичного ефекту співпраці між містами-партнерами України та Європейського Союзу. Муніципальне міжнародне співробітництво є важливим інструментом для реалізації геополітичного вектору держави. Методи. За допомогою широкої методології, до якої належать історичний, порівняльний, системний та статистичний методи, вдалося досягти результатів: проаналізувати історичні передумови будівництва міжнародних муніципальних партнерських відносин між містами з урахуванням пострадянського минулого та змін політичної кон’юнктури в державі; розкрити напрямки співпраці міст-партнерів після повномасштабного вторгнення, серед яких не лише гуманітарні програми, а й інноваційні технологічні та цифрові рішення для розбудови сучасних смарт-міст; окреслити вплив твінінгу на посилення геополітичної суб’єктності України в реалізації конституційно закріпленого вектору інтеграції, що виявляється в активній імплементації нормативних критеріїв та рекомендацій ЄС щодо розвитку міст, використанні досвіду і знань на етапі відновлення українських адміністративних центрів після наслідків воєнних атак агресора. Висновки. В процесі дослідження було виявлено, що після повномасштабного вторгнення українські міста розірвали свої партнерські відносини з містами РФ й Білорусії, та підписали 2018 угод з країнами ЄС і Північної Америки, таким чином окреслюючи цивілізаційний вибір свого майбутнього. Виокремлено інноваційні напрямки подальшої міжнародної співпраці міст-партнерів України та ЄС – діджиталізації, цифровізації, штучний інтелект, кліматична нейтральність, – що сприяють якісній трансформації не лише інфраструктури, а й змінюють культуру міського співжиття. Доведено, що це є одним із потужних інструментів реалізації геополітичного вектору України