Морально-етичні засади кримінально-процесуальної та оперативно-розшукової діяльності під час воєнного стану в Україні - Притула, Анатолій Михайлович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Запровадження воєнного стану в Україні актуалізувало складні завдання для правоохоронної системи, що потребують не лише правового, а й етичного осмислення, оскільки за надзвичайних умов питання законності та моралі набувають особливої значущості. Метоюдослідження є вивчення специфіки виконання професійних обов’язків працівниками правоохоронних органів у контексті надзвичайного правового режиму, виявлення потенційних етичних конфліктів, оцінка ризиків порушення професійних і моральних стандартів, а також розроблення рекомендацій щодо вдосконалення нормативного й організаційного забезпечення дотримання етичних норм у кримінально-процесуальній та оперативно-розшуковій діяльності. Методологічна база дослідження охоплює системний підхід до вивчення морально-етичних засад діяльності правоохоронних органів, опрацювання науково-методичної літератури, а також застосування структурно-функціонального підходу до оцінки ефективності роботи правоохоронних органів у кризових і стресових умовах. У результаті дослідження виявлено, що воєнний стан створює низку унікальних викликів для забезпечення дотримання етичних принципів у діяльності правоохоронців. Зокрема, підвищується ризик порушення прав людини, виникають конфлікти між службовими обов’язками та особистими моральними переконаннями, зростає потреба в чітких керівних регламентах щодо допустимих методів роботи та взаємодії з громадянами. У статті акцентовано увагу на необхідності формування комплексної системи професійної підготовки працівників правоохоронних органів, яка включає тренінги з етики, розвитку психологічної стійкості, прийняття рішень у стресових ситуаціях та взаємодії з цивільним населенням. Висновки дослідження обґрунтовують доцільність удосконалення законодавчої бази та внутрішніх нормативних актів, спрямованих на підвищення рівня правової та етичної культури в правоохоронній діяльності. Запропоновані рекомендації сприяють ефективному функціонуванню системи державної безпеки, зміцненню суспільної довіри до правоохоронних органів та розвитку професійної спільноти, здатної діяти законно, етично та результативно навіть у надзвичайних умовах.