Особливості професійно-правової підготовки поліцейських у транзитивному суспільстві - Корженко, Ольга Михайлівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджуються особливості професійно-правової підготовки поліцейських у транзитивних (перехідних) умовах розвитку суспільства, зокрема в контексті реформування правоохоронної системи України, та визначити напрямки вдосконалення такої підготовки. Методологічно дослідження базується на використані системно-структурного підходу для дослідження нормативної бази і структури професійного навчання поліцейських, порівняльний метод для аналізу вітчизняного та зарубіжного досвіду, а також соціологічний метод для врахування емпіричних даних щодо ефективності підготовки (рівень довіри населення, результати опитувань). Для забезпечення об’єктивності та достовірності висновків у дослідженні використано комплексний підхід до відбору емпіричних даних, що включає критерії актуальності та авторитетності джерел. Так, враховувалися результати досліджень, опитувань та моніторингів, проведених не раніше ніж за останні 10 років, особливо після початку реформи 2015 року та обрано дані, зібрані або оприлюднені міжнародними місіями (КМЄС, ОБСЄ), українськими урядовими органами (МВС, Офіс Омбудсмана), провідними соціологічними агентствами. У результаті дослідження з’ясовано, що після суспільно-політичних трансформацій та запуску реформи поліції в Україні (2014–2015 рр.) було створено нову систему підготовки поліцейських, орієнтовану на міжнародні стандарти та практичні навички. Встановлено, що професійне навчання поліцейських згідно із Законом України «Про Національну поліцію» включає первинну професійну підготовку, підготовку у спеціалізованих закладах вищої освіти, післядипломну освіту та службову підготовку. Підкреслено ключову роль правових знань і навичок у діяльності поліції, особливо в умовах становлення демократичних інституцій: освічені та добре підготовлені поліцейські здатні ефективніше вирішувати проблеми, дотримуватися прав людини та підвищувати довіру громадян. Показано, що у транзитивних суспільствах необхідно поєднувати найкращі іноземні стандарти поліцейської освіти з національними традиціями та потребами. У висновках підкреслюється, що професійно-правова підготовка поліцейських у транзитивний період має базуватися на принципах верховенства права та відповідати викликам часу. Для підвищення ефективності підготовки рекомендовано: актуалізувати зміст навчальних програм з урахуванням сучасних правових стандартів і викликів (у тому числі під час воєнного стану); запровадити інноваційні методики навчання (симуляції, тренінги з прав людини тощо); забезпечити безперервний професійний розвиток кадрів. Подальші перспективи досліджень полягають у вивченні впливу якості підготовки на професійну діяльність поліцейських та рівень довіри суспільства до правоохоронних органів.