Суб’єктний склад справ про банкрутство у світлі доктринальних підходів, судової практики та законодавчих новацій - Лось, Антон Сергійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Мета статті полягає у всебічному дослідженні суб’єктного складу справ про банкрутство з урахуванням сучасних законодавчих змін, доктринальних підходів та практичних викликів. Особлива увага приділяється ролі основних сторін провадження, а також інших учасників, серед яких арбітражний керуючий, представницькі органи кредиторів, заінтересовані особи та органи державної влади. Визначення їх прав та обов’язків розглядається як ключова умова ефективності процедур банкрутства, забезпечення балансу інтересів та збереження економічної стабільності. Методи дослідження включають формально-юридичний, порівняльно-правовий та системний аналіз, а також використання методології тлумачення правових норм і узагальнення практики господарських судів. Додатково застосовано підхід зіставлення національного регулювання з європейськими стандартами, що дозволяє визначити перспективи розвитку українського законодавства у сфері неплатоспроможності. Результати дослідження демонструють, що чинна нормативна база формує більш чітку систему учасників процедур банкрутства, проте її практична реалізація стикається з низкою викликів. Серед ключових проблем виокремлено складність доведення обґрунтованості кредиторських вимог, ризики формального підходу при їх визнанні, надмірну конфліктність між окремими групами кредиторів, а також необхідність удосконалення механізмів контролю за діяльністю арбітражного керуючого. Запровадження процедур превентивної реструктуризації значно розширює коло учасників провадження та створює нові підходи до врегулювання зобов’язань боржника до відкриття справи про банкрутство, що вимагає адаптації практики та законодавчого уточнення їх статусу. Висновки статті підтверджують необхідність гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами, посилення ролі арбітражного керуючого у забезпеченні прозорості процедур, оптимізації правового статусу комітету кредиторів і запровадження дієвих механізмів контролю за балансом інтересів боржника та кредиторів. Визначення чіткого суб’єктного складу проваджень розглядається як умова підвищення ефективності господарського процесу, формування довіри до інституту банкрутства та зміцнення фінансової стабільності держави.