Адміністративна відповідальність за порушення публічного порядку в умовах воєнного стану - Дзіковський, Максим Романович (Український політико-правовий дискурс, 2024)
У статті розглянуто значення дотримання публічного порядку в умовах воєнного стану, введеного в Україні з 24 лютого 2022 року як ключового чинника забезпечення стабільності та безпеки в суспільстві. Підкреслюється, що в умовах зростання загроз національній безпеці під час воєнного стану особлива увага приділяється контролю за публічним порядком. Мета статті - визначити дотримання публічного порядку в умовах воєнного стану, проаналізувати правові аспекти його регулювання, оцінити вплив порушень на стабільність суспільства, а також розглянути особливості адміністративних санкцій і обмежень прав громадян, запроваджених у цей період. Методи дослідження. Юридичний аналіз дозволив детально дослідити нормативно-правову базу, яка регулює режим воєнного стану, а також механізми впровадження додаткових адміністративних санкцій. Порівняльний метод застосовувався для вивчення змін у законодавстві, що відбулися до і під час дії воєнного стану, з метою виявлення нововведень та їхньої ефективності. Системний підхід забезпечив розгляд компонентів публічного порядку у взаємозв’язку, що дозволило оцінити їхній вплив на забезпечення стабільності суспільства та національної безпеки. Емпіричний аналіз сприяв визначенню наслідків порушень публічного порядку, а також оцінці дієвості адміністративних санкцій, запроваджених у період воєнного стану. Результати. Наголошується, що порушення правил поведінки громадянами може спричинити дестабілізацію суспільної ситуації та створити додаткові загрози для населення. Розкрито правові аспекти регулювання публічного порядку, його значення для забезпечення стабільності й національної безпеки в умовах збройної агресії. Окрему увагу приділено характеристиці складу правопорушення, основних компонентів публічного порядку та їхньої ролі у збереженні суспільного спокою, а також специфіці адміністративних санкцій та обмежень конституційних прав у період дії правового режиму воєнного стану, що є необхідним для ефективної протидії загрозам національній безпеці та забезпечення контролю за суспільними відносинами. Проаналізована нормативно-правова база, яка регулює режим воєнного стану, зокрема впровадження додаткових адміністративних санкцій, таких як збільшення штрафів, посилення умов адміністративного арешту, а також запровадження нових правопорушень. Висновки. Дотримання публічного порядку в умовах воєнного стану є критичним для забезпечення стабільності й безпеки суспільства. Впровадження додаткових адміністративних санкцій, обмежень конституційних прав громадян і посилення контролю за поведінкою громадян дозволяє ефективно протидіяти загрозам національній безпеці. Аналіз нормативно-правової бази показав, що посилення заходів адміністративної відповідальності виправдано в умовах зростання загроз, спричинених збройною агресією. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на оцінку ефективності цих заходів та їхнього впливу на суспільну ситуацію.