Муніципалізм як ідеологія правової політики сучасної держави - Волокітенко, Ольга Михайлівна; Сірко, Вікторія Сергіївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджується муніципалізм як ідеологія правової політики сучасної держави, що формується на засадах децентралізації, демократизації управлінських процесів та зміцнення конституційної правосуб’єктності територіальних громад. Муніципалізм розглядається не лише як політико-правова доктрина, а й як практичний інструмент реалізації принципів верховенства права, участі громадян у прийнятті рішень та забезпечення ефективного функціонування органів місцевого самоврядування, що є основою сталого розвитку демократичних інститутів. Автори аналізують еволюцію муніципалізму в контексті трансформації державної правової політики, акцентуючи увагу на його здатності адаптуватися до викликів глобалізації, цифровізації, урбанізації та зростаючого запиту на локальну автономію. Особлива увага приділяється взаємозв’язку між муніципальною демократією та компетенцією органів влади, що визначає межі та механізми реалізації повноважень на місцевому рівні. У цьому контексті муніципалізм постає як концептуальна основа для формування збалансованої моделі публічного управління, де територіальна громада виступає активним суб’єктом правової політики, здатним впливати на процеси прийняття рішень. Стаття також розглядає нормативно-правові засади функціонування органів місцевого самоврядування, їхню роль у забезпеченні правової стабільності, соціальної згуртованості та інституційної стійкості. Підкреслюється, що ефективна реалізація муніципалістських принципів можлива лише за умови чіткого розмежування компетенцій між державними та місцевими органами влади, а також за наявності інституційних гарантій конституційної правосуб’єктності громад, що забезпечують реальну участь населення у формуванні правового простору. У підсумку, муніципалізм розглядається як ключовий чинник модернізації правової політики держави, що сприяє формуванню відкритого, відповідального та правового суспільства, де місцеве самоврядування є не периферійним елементом, а центральним механізмом демократичного розвитку, здатним забезпечити ефективну взаємодію між громадянами та владою.