Дослідження правових аспектів боротьби з організованою злочинністю в транснаціональному контексті - Гончарук, Владислав Леонідович; Татаркіна, Юлія Ігорівна (Український політико-правовий дискурс, 2024)
Транснаціональна організована злочинність становить одну з найбільших загроз сучасному міжнародному співтовариству, що вимагає ефективної координації між державами для боротьби з її проявами. На особливу увагу заслуговує аналіз юридичних підходів до міжнародної співпраці в цьому контексті. Мета статті полягає в аналізі правових аспектів протидії організованій злочинності в транснаціональному контексті. Зокрема, в дослідженні використано порівняльно-правовий підхід для оцінювання ефективності міжнародної співпраці у сфері розслідування та запобігання таким злочинам. Методи дослідження охоплюють порівняльний аналіз законодавчих актів, міжнародних договорів, судової практики, а також емпіричний розгляд специфіки досудового розслідування. У роботі проаналізовано нормативно-правову базу України та міжнародних партнерів, зокрема Ізраїлю, з урахуванням впливу глобалізації на кримінальний процес у контексті транснаціональної злочинності. Результати наукової розвідки засвідчили, що юридичні розбіжності між країнами та недоліки міжнародної правової співпраці значно ускладнюють боротьбу з транснаціональними злочинними угрупованнями. Проблеми виконання судових доручень та недостатнє використання спеціальних знань під час досудового розслідування стають значними бар’єрами. Крім того, гармонізація національних і міжнародних правових норм є недостатньою, що негативно впливає на оперативність та результативність судових процедур. У висновках дослідження наголошено на необхідності вдосконалення міжнародної правової бази для боротьби з транснаціональною організованою злочинністю. Рекомендовано розробити стратегії посилення співпраці між правоохоронними органами різних країн, удосконалити механізми обміну інформацією та гармонізувати національні законодавства. Особливу увагу слід приділити розширенню застосування спеціальних знань у кримінальному процесі для ефективного розслідування складних злочинів, як-от контрабанда та інші економічні правопорушення.