Смислова розвідка (Cemint): алгоритм і структура когнітивного передбачення - Лисянський, Павло Леонідович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті представлено концепцію Смислової розвідки (Cognitive & Strategic Semantic Intelligence) як нової парадигми когнітивної безпеки України та ключового інструмента протидії гібридним і когнітивним загрозам XXI століття. Смислова розвідка визначається як системна діяльність, спрямована на виявлення, аналіз, інтерпретацію та прогнозування смислових структур і ціннісних кодів, що формують суспільну свідомість, впливають на колективну поведінку та визначають стратегічні орієнтири розвитку держави. Обґрунтовано, що в сучасних умовах війни за свідомість традиційні розвідувальні моделі (OSINT, HUMINT) не забезпечують глибинного розуміння когнітивних процесів, адже працюють із фактами, а не з їх смисловими джерелами. На відміну від них, Cognitive & Strategic Semantic Intelligence діє на рівні архетипів, ціннісних структур і моделей сприйняття, що визначають політичну стабільність, психологічну стійкість і національну ідентичність. У статті розкрито основні принципи смислової розвідки: системність, передбачення, когнітивну стійкість і етичну відповідальність. Запропоновано трирівневу модель її реалізації: аналітичну (виявлення смислових сигналів і патернів), прогностичну (моделювання сценаріїв смислових змін) та проєктну (створення позитивних контр-кодів і нових смислів, що консолідують суспільство). На конкретних прикладах проаналізовано типові прояви смислових вторгнень — від підміни символів у публічному просторі до когнітивних маніпуляцій у цифрових середовищах (TikTok, Telegram) та формування ідеологічних сект як мікромоделей програмованої свідомості. Ці кейси підтверджують необхідність створення національної системи Cognitive & Strategic Semantic Intelligence, яка забезпечує своєчасне виявлення загроз, прогнозування когнітивних атак і розробку стратегій смислової протидії. Результати дослідження свідчать, що інституціоналізація смислової розвідки має стати складовою гуманітарної та інформаційної політики України, спрямованої на формування смислової стійкості суспільства. Це відкриває можливість переходу від оборони до смислового лідерства — нового типу державного мислення, у якому головним ресурсом національного суверенітету є не територія чи економіка, а свідомість, ідеї та смисли, здатні формувати майбутнє країни.