Особливості правового регулювання участі членів територіальної громади у нормотворчому процесі в органах місцевого самоврядування - Петришина, Марина Олександрівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Мета дослідження полягає у вивченні проблем правового регулювання забезпечення механізмів участі членів територіальної громади у нормотворчому процесі в органах місцевого самоврядування, з урахуванням сучасних викликів демократичного врядування, європейських стандартів та умов воєнного стану. Особлива увага приділяється аналізу чинного законодавства України, зокрема, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закону України «Про правотворчу діяльність», а також виявленню недоліків у правовому забезпеченні участі членів територіальної громади у муніципальній нормотворчості. Методологічну основу дослідження становлять системно-структурний, порівняльно-правовий, функціональний і формально-юридичний методи, що дали змогу визначити концептуальні засади муніципальної нормотворчості, а також вивчити специфіку реалізації права членів територіальної громади на участь у ініціюванні, розробці і прийнятті нормативно-правових актів в органах місцевого самоврядування. У результаті проведеного дослідження встановлюється, що правове регулювання забезпечення механізмів участі членів територіальних громад залишається фрагментарним і потребує деталізації та уніфікації наявних підходів, як з урахуванням євроінтеграційного курсу, так і враховуючи особливості воєнного стану. У висновках підкреслюється, що ефективне правове регулювання забезпечення механізмів участі членів територіальної громади у нормотворчому процесі в органах місцевого самоврядування є передумовою підвищення ефективності муніципальних актів, зміцнення довіри до місцевої влади та реалізації принципу народовладдя. У свою чергу, запровадження єдиних чітких і зрозумілих стандартів публічності, підзвітності та прозорості у сфері муніципальної нормотворчості сприятиме формуванню стійкої моделі участі членів територіальної громади, сумісної з практиками держав-членів ЄС.