Адвокат як суб’єкт реалізації інституту представництва у кримінальному провадженні - Марченко, Олена Анатоліївна; Ізбаш, Катерина Сергіївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена комплексному теоретико-правовому обґрунтуванню ролі адвоката як суб’єкта реалізації інституту представництва у кримінальному провадженні, з’ясовано його процесуальний статус, функції та повноваження, а також визначено напрями удосконалення правового регулювання адвокатської діяльності в межах кримінального судочинства. Особливу увагу приділено аналізу нормативно-правової бази, що регулює участь адвоката у кримінальному провадженні, зокрема положенням Конституції України, Кримінального процесуального кодексу України, Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та міжнародним стандартам здійснення правничої допомоги. Обґрунтовано, що адвокат є ключовим суб’єктом реалізації інституту представництва у кримінальному провадженні, який забезпечує професійну правничу допомогу та гарантує дотримання прав і законних інтересів осіб, залучених до процесу. Встановлено, що правова природа участі адвоката як представника поєднує риси процесуального захисту та правового посередництва між державою й учасником кримінального процесу. Визначено основні проблеми правозастосування, серед яких: недостатня деталізація прав адвоката у представництві потерпілого, нечіткість меж між поняттями «захист» і «представництво», а також обмеженість механізмів контролю за дотриманням гарантій адвокатської діяльності. З’ясовано, що кримінальне правосуддя складає система норм та процедур, спрямованих на виявлення, розслідування, судовий розгляд і вирішення кримінальних правопорушень з метою охорони правопорядку, забезпечення невідворотності покарання та захисту прав і свобод людини. Окреслено, що процесуальні гарантії складають сукупність установлених законом правових засобів і правових дій, спрямованих на забезпечення справедливого, законного та неупередженого розгляду справи, а також на захист прав і свобод учасників процесу. Доведено, що адвокат виступає однією із ключових фігур інституту представництва у кримінальному провадженні, через його діяльність реалізуються конституційні гарантії права особи на правничу допомогу та забезпечення принципу верховенства права, балансу інтересів держави та особи, що зумовлює необхідність подальшого розвитку теоретичних і практичних аспектів інституту представництва у кримінальному провадженні. Ефективність представництва у кримінальному процесі значною мірою залежить від рівня професійної підготовки адвокатів, удосконалення нормативно-правової бази та створення дієвих механізмів захисту їхньої незалежності. Наукова новизна полягає у комплексному розкритті правової природи представництва адвоката у кримінальному провадженні та формулюванні пропозицій щодо вдосконалення його нормативного регулювання.