Компенсація за зруйноване житло: взаємодія «єВідновлення», судового захисту та страхових механізмів - Предместніков, Олег Гарійович; Лещенко, Сергій Олександрович; Ковташ, Василь Данилович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Метою статті є комплексне дослідження нормативно-правового забезпечення процесів компенсації за пошкоджені та зруйновані житлові об’єкти в Україні в умовах воєнного стану та постконфліктного відновлення. Наукова розвідка спрямована на виявлення системних взаємозв’язків і функціональної синергії між цифровим інструментарієм платформи «єВідновлення», адміністративно-судовими процедурами та страховими механізмами, які в сукупності формують триєдину модель компенсаційної юстиції. Дослідження має на меті експлікувати правову природу кожного з цих елементів, визначити їхню роль у забезпеченні конституційного права громадян на житло та відшкодування збитків, а також проаналізувати механізми їхньої інституційної інтеграції в єдину систему реституції житлових прав. Окрема увага приділяється питанням процесуальної справедливості, транспарентності адміністративних рішень, судового контролю за законністю компенсаційних процедур і перспективам впровадження державно-приватних страхових моделей як фінансової гарантії сталості відновлювального процесу. Методи. Застосовано комплексний підхід: аналіз нормативно-правових актів, судової практики адміністративних судів, доктринальних джерел та емпіричних даних щодо імплементації «єВідновлення». Використано методи порівняльного правознавства, системного аналізу та синтезу для оцінки взаємодії механізмів. Досліджено еволюцію системи від 2022-2025 років, з фокусом на цифровізацію, юрисдикційний контроль та фінансове покриття. Встановлено, що компенсаційна система формується як триєдина модель: «єВідновлення» забезпечує цифрову доступність і транспарентність. Визначено, що судовий захист гарантує оскарження рішень комісій, застосовуючи норми Цивільного Кодексу України страхування вводить державно-приватне співфінансування. Інтеграція «єВідновлення», судового захисту та страхових механізмів створює цілісний правовий цикл, що забезпечує ефективне відшкодування збитків, відповідність міжнародним стандартам і стійкість системи. Рекомендовано удосконалити алгоритми координації, посилити відповідальність органів влади та розширити страхування для повної реконструкції житлового сектору.