Політична медіація у воєнний час як механізм відновлення довіри між суспільством і державою - Примаков, Каміль Юрійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вивчення феномену політичної медіації як визначального механізму відновлення довіри між державою та суспільством у воєнний час, оскільки підвищення рівня напруги між владними інституціями та громадянами потребує оперативних і збалансованих інструментів врегулювання публічних конфліктів. Мета статті полягає в обґрунтуванні ролі політичної медіації та оцінці її потенціалу в зміцненні демократичного врядування. Під час дослідження було застосовано методи аналізу, синтезу, систематизації та порівняльно-правовий підхід, що дозволило сформувати цілісне бачення феномену медіації у публічному управлінні. Показано, що політична медіація, спираючись на принципи добровільності, конфіденційності, нейтральності медіатора, самовизначення сторін та рівності учасників, формує комунікативний простір, у якому можливе конструктивне вирішення суперечностей без ескалації та примусу. Проаналізовано міжнародний досвід застосування медіації в публічному управлінні, зокрема в країнах ЄС та Північної Америки, де альтернативні процедури врегулювання спорів розглядаються як інструмент підвищення ефективності державної політики та зміцнення верховенства права. Окрему увагу приділено особливостям українського законодавства, зокрема положенням Закону України «Про медіацію», а також наявним механізмам адміністративного оскарження, звернення до омбудсмена та укладання мирових угод у судовому процесі. З’ясовано, що медіація у публічній сфері сприяє прозорості, зменшенню корупційних ризиків, формуванню партнерських відносин між державними органами та громадянами, а також підвищує рівень довіри до інституцій у кризових умовах. Доведено, що медіація здатна виконувати функцію інституційного стабілізатора, забезпечуючи баланс інтересів сторін і запобігаючи поглибленню соціальної напруги. Перспективним напрямом подальших досліджень визначено розробку моделей політичної медіації, адаптованих до умов воєнного стану, та інтеграцію інструментів діалогу в систему публічного управління для підвищення стійкості держави до конфліктів.