Шляхи підвищення ефективності правотворчості у сфері протимінної діяльності - Трегуб, Олександр Андрійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Мета дослідження полягає у проведенні аналізу стану правотворчості, що здійснюється у сфері протимінної діяльності, обґрунтуванні пропозицій щодо підвищення її ефективності зважаючи на виклики і загрози в умовах повномасштабної війни та потреби повоєнного відновлення України. Методологічну основу дослідження складають різні методи і прийоми наукового пізнання. Структурно-функціональний підхід використовується під час розгляду правотворчості у сфері протимінної діяльності крізь призму структури та ієрархії законодавства. Правотворчоорієнтований підхід дає змогу подолати обмеження, зумовлені концентрацією переважно на дослідженні результату, а не процесу створення правових норм і нормативно-правових актів. Ретроспективний аналіз дозволяє заглибитися у процес розроблення, прийняття і оновлення Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» для ідентифікації причинного зв’язку між допущеними правотворчими помилками, низькою якістю цього законодавчого акта та реальним станом регульованих ним відносин. Ідеалізація є підґрунтям для розвитку наукового уявлення про повний цикл формування або оновлення законодавства. Формально-юридичний метод уможливлює з’ясування суті правових норм та інших правових явищ у їх «чистому» вигляді. Аргументовано, що стан правотворчості у сфері протимінної діяльності характеризується, з одного боку, бездіяльністю суб’єктів права законодавчої ініціативи щодо комплексного оновлення Закону України «Про протимінну діяльність в Україні», та, з іншого боку, високою активністю суб’єктів підзаконної правотворчості. Обґрунтовано, що переважна більшість дефектів законодавства у сфері протимінної діяльності обумовлена суб’єктивними причинами, включаючи непрофесійність розробників проєктів нормативно-правових актів, нехтування технікою нормопроєктування, нівелювання ролі юридичної експертизи та ін. Наголошено на необхідності при здійсненні правотворчості враховувати структурні та ієрархічні зв’язки у системі законодавства у сфері протимінної діяльності, що означає послідовне оновлення законодавства від закону як системотвірного елемента до підпорядкованих йому підзаконних нормативно-правових актів, а не навпаки. Запропоновано активізувати реалізацію Кабінетом Міністрів України конституційного права законодавчої ініціативи з метою підвищення обґрунтованості і якості законопроєктів у сфері протимінної діяльності. Аргументовано зменшення кількості органів виконавчої влади, між якими розподіляються відповідні правотворчі повноваження. Обґрунтовано проведення повної ревізії прийнятих нормативно-правових актів у сфері протимінної діяльності. Підкреслюється цінність міжнародних стандартів, розроблених Службою ООН з питань протимінної діяльності, для нормопроєктування.