Адміністративно-правовий механізм реалізації екологічної функції держави України в умовах євроінтеграції - Шестаков, Владислав Олегович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі екологічного складника державної політики в умовах євроінтеграції України, воєнних та поствоєнних викликів, а також необхідністю переходу від формального екологічного регулювання до результативного управління довкіллям. Метою статті є обґрунтування результат-орієнтованого підходу до вдосконалення адміністративно-правового механізму реалізації екологічної функції держави через інтеграцію міжнародних екологічних індикаторів у систему управлінських рішень та інституційних інструментів публічної влади. Методологічну основу роботи становлять загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема аналіз і синтез, системний та структурно-функціональний підходи, порівняльно-правовий метод, інституційний аналіз, а також методи узагальнення та моделювання. У дослідженні використано дані міжнародних екологічних індексів, положення Цілей сталого розвитку ООН, норми національного та європейського екологічного законодавства. У результаті дослідження встановлено, що головною проблемою реалізації екологічної функції держави є розрив між нормативним закріпленням екологічних вимог та фактичною результативністю адміністративно-правового механізму. Доведено доцільність переходу до результат-орієнтованої моделі екологічного врядування, у межах якої міжнародні екологічні індикатори застосовують як інструмент управлінської діагностики та основу для вибору адміністративно-правових рішень. Запропоновано авторську модель удосконалення адміністративно-правового механізму, що поєднує адміністративні процедури, контроль і відповідальність у межах єдиної системи та орієнтована на зниження екологічних ризиків, підвищення ефективності державної екологічної політики, а також узгодження національного екологічного управління з європейськими підходами. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості їх використання органами публічної влади під час реформування системи екологічного управління та підготовки до інтеграції в правовий та інституційний простір Європейського Союзу.