Державна регіональна політика відновлення та розвитку деокупованих територіальних громад - Красилюк, Віктор Федорович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджено трансформацію державної регіональної політики в контексті відновлення та розвитку деокупованих територіальних громад України. Проаналізовано інституційні виклики, пов’язані з реорганізацією центральних органів виконавчої влади, та обґрунтовано необхідність переходу від ієрархічної моделі управління до координаційної. Мета дослідження полягала в аналізі сучасних трансформацій державної регіональної політики щодо відновлення деокупованих громад, виявленні інституційних розривів у системі управління та обґрунтуванні адаптивної моделі реінтеграції територій. У роботі використано методи системного аналізу інституційної структури державного управління, порівняння управлінських моделей та метод стратегічного прогнозування для розробки етапів децентралізації на деокупованих територіях. Виявлено, що часті реорганізації міністерств призвели до розпорошення відповідальності та втрати кадрового потенціалу в регіональній політиці. Аргументовано, що ефективне відновлення потребує диференційованого підходу: від підтримки фермерства у малих громадах до оцінки доцільності відновлення промислових центрів. Доведено важливість використання цифрових платформ (зокрема DREAM) для забезпечення прозорості відбудови. Запропоновано адаптивну модель державної регіональної політики, що передбачає короткострокове централізоване управління (військові адміністрації) для стабілізації ситуації та поступову децентралізацію через проведення прозорих виборів та оновлення адміністративно-територіального устрою. Фундаментом відновлення має стати посилення спроможності деокупованих територіальних громад та залучення мешканців до ухвалення рішень «знизу вгору». У висновках підкреслено, що майбутня спроможність деокупованих громад залежить від створення єдиної національної рамки відновлення, підготовки професійного кадрового резерву та впровадження інструментів реінтеграції.