Медіація як інструмент сучасної адвокатської діяльності - Сирота, Дмитро Іванович; Дзюба, Анастасія Ігорівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню медіації як сучасного й ефективного методу врегулювання конфліктів і спорів, із акцентом на її запровадженні та використанні в адвокатській діяльності. Увагу зосереджено на з’ясуванні правової природи медіації в адвокатурі, її принципах, ключових етапах медіаційного процесу та особливостях їх поєднання з традиційними інструментами захисту прав та інтересів клієнта. Окрему увагу приділено ролі адвоката в процедурі медіації, вимогам до його професійної підготовки, спеціалізованої компетентності та практичного досвіду в цій сфері. Показано, що мета медіації полягає не лише у формальному припиненні спору, а в глибокому обговоренні, аналізі та конструктивному вирішенні конфліктної ситуації з урахуванням усіх релевантних обставин і інтересів сторін. З’ясовано, що успішний результат медіації втілюється в досягненні взаємоприйнятної угоди, зміст якої відповідає потребам усіх учасників та сприяє збереженню або відновленню взаємовідносин. Медіаційний процес розглядається як гнучка та динамічна сукупність дій сторін та медіатора у визначений проміжок часу, яка може адаптуватися до специфіки спору й очікувань учасників. Обґрунтовано основні переваги медіації порівняно з традиційним судовим розглядом, зокрема можливість припинення процедури на будь-якому етапі та звернення до суду, універсальність застосування медіації в різних галузях права, зниження часових і фінансових витрат, а також зменшення конфронтаційності взаємодії сторін. Результати дослідження підкреслюють значення та ефективність медіації в адвокатурі як інструмента професійного правового захисту, що поєднує правову аргументацію з пошуком взаємоприйнятного рішення, сприяє мирному врегулюванню спорів та формуванню культури діалогу в правовому середовищі.