Трансформація партійної системи України в умовах воєнного стану (2022–2025): стан, виклики, сценарії - Дячок, Станіслав Миколайович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз трансформацій української партійної системи в умовах повномасштабної війни 2022–2025 рр. Застосовано концепцію «критичного моменту», що дозволяє розглядати повномаштабне військове вторгнення РФ як перелом у розвитку політичних інститутів. Аналіз охоплює три блоки: стан партійної системи напередодні війни, функціонування політичних партій в умовах воєнного стану та можливі сценарії її розвитку після завершення війни. У довоєнний період система характеризувалася фрагментарністю, персоналізованістю та залежністю від олігархічних (фінансово-промислових) груп. Воєнний стан призвів до консолідації суспільства, згортання міжпартійної конкуренції, заборони проросійських політичних сил і концентрації влади у виконавчій гілці. На основі аналізу соціологічних опитувань, індексів Freedom House (Nations in Transit 2024, Freedom in the World 2024), Transparency International (CPI), звітів Європейської комісії та наукових праць зроблено висновок, що майбутня партійна система України розвиватиметься у межах трьох можливих сценаріїв: гегемонія переможців, відновлення олігархічного впливу або ідеологічне оновлення. Найбільш оптимістичний сценарій пов’язаний з інституціоналізацією нових суспільних цінностей — солідарності, довіри, громадянської відповідальності та побудовою європейської моделі партійної демократії. Наукова новизна дослідження полягає у концептуалізації трансформації партійної системи України в умовах воєнного стану крізь призму теорії критичних моментів та у виокремленні нових осей повоєнної політичної конкуренції (безпекової, ідеологічної та управлінської). Авторський внесок полягає в інтеграції емпіричних даних міжнародних індексів демократії, соціологічних опитувань і якісного інституційного аналізу, що дозволило сформувати сценарну модель розвитку партійної системи України у повоєнний період.