Особливості кваліфікації та покарання за умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб - Бабанін, Сергій Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена дослідженню окремих питань кваліфікації та покарання за умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб, формулюванню пропозицій з удосконалення кримінального законодавства України у цій частині. Використання історичного методу дослідження дозволило встановити, що нормативно-правові акти, чинні на території України, зокрема, у радянський період не диференціювали кримінальну відповідальність за умисне вбивство залежно від таких видів співучасті як його вчинення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією. Не диференціюється за цим критерієм відповідальність за умисне вбивство і у чинному КК України. Обґрунтовано, що такий підхід не сприяє однаковій кваліфікації всіх випадків групового позбавлення життя іншої людини. Відсутність диференційованого підходу до криміналізації групового умисного вбивства призвела до неможливості врахування ступеня тяжкості кожного виду співучасті при призначенні покарання за досліджуване діяння. У статті запропонований авторський підхід до криміналізації та пеналізації умисного вбивства, удосконалення системи обставин, які обтяжують покарання. Запропоновано у ст. 115 КК України передбачити три частини і виділити кваліфіковані та особливо кваліфіковані склади умисного вбивства. Обґрунтована доцільність віднесення вчинення умисного вбивства організованою групою та злочинною організацією до особливо обтяжуючих умисне вбивство обставин з передбаченням за такі діяння безальтернативної санкції у виді довічного позбавлення волі. До обставин, які обтяжують покарання, запропоновано віднести вчинення кримінального правопорушення організованою групою або злочинною організацією.