Використання ідеології «рашизму» в інформаційній війні РФ проти України - Нагребельний, А. О. (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Метою статті є аналіз ключових ознак “рашизму як російської ідеології, яка активно використовується у інформаційно-психологічних операціях РФ проти України. У дослідженні було використано систему загальнонаукових методів дослідження, а саме теоретичні: аналіз, узагальнення, систематизація та інтерпретація наукових джерел. Застосовано історико-філософське зіставлення та порівняльний підхід. Підкреслюється, що в основі ідеології «рашизму» покладені наративи про "особливу цивілізаційну місію" росіян, "старшість братнього російського народу", нетерпимість до культурних проявів інших націй. Ця ідеологія побудована на основі поєднання ключових принципів фашизму та сталінізму, які закріплюють агресивну міжнародну політику Росії, сприяючи захопленню територій інших країн. Акцентується увага на тому, що рашизм як націо- та людиноненависницька ідеологія використовує різноманітні методи та засоби, в тому числі й військові проти тих, хто не погоджується чи заперечує дану ідеологію. Відзначається, що в основі рашизму покладена концепція «руського міра», що прагне захищати російськомовне населення та спрямована на «повернення споконвічно російських земель». Підкреслюється, що внутрішня політика Росії характеризується імітацією демократичних процесів, культом особистості лідера, корпоративізмом у державному управлінні, нехтуванням соціально-економічними потребами населення, репресивною діяльністю силових структур та тотальним контролем над інформаційним простором. Вказується, що сукупність цих ознак свідчить про авторитарний і репресивний характер сучасного російського режиму. Акцентується увага на тому, що для протидії російським ІПСо потрібно активно сприяти розвитку національного інформаційного простору, що буде забезпечувати проведення активної протипропагандистської кампанії та сприятиме зміцненню інформаційної безпеки через підтримку незалежних масмедіа, формування ефективної інформаційної політики та політики історичної пам’яті. Подолання рашизму можливе лише за умови консолідації зусиль демократичних держав світу. Підтримка України має включати військову допомогу, системний санкційний тиск на Росію, активну протидію дезінформації та розвиток медіаграмотності. В умовах триваючої агресії надзвичайно важливим є формування ефективної державної інформаційної політики, здатної нейтралізувати російські інформаційно-психологічні операції та сприяти утвердженню україноцентричної національної ідентичності