Комунікативна спроможність територіальних громад України в умовах гібридної війни - Бараболя, Вячеслав Іванович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У цій статті здійснено комплексний аналіз комунікативної спроможності територіальних громад України в умовах гібридної війни як інтегральної характеристики їхньої соціальної стійкості, демократичної суб’єктності та інформаційної безпеки. Обґрунтовано, що в умовах воєнних загроз комунікація на місцевому рівні перестає бути допоміжним управлінським інструментом і набуває стратегічного значення як елемент локальної інформаційної оборони. Показано, що децентралізаційні процеси посилили роль територіальних громад як самостійних акторів комунікаційного простору, водночас загостривши потребу в інституційно впорядкованих і безпечних формах взаємодії між органами влади, громадянами та інститутами громадянського суспільства. Методологічною основою дослідження слугували системний, інституційний і структурно-функціональний підходи, а також порівняльно-типологічний аналіз, що дозволив виокремити реактивну, превентивну та гібридну моделі комунікаційної поведінки територіальних громад. Доведено, що гібридна модель є найбільш ефективною в умовах гібридної війни, оскільки поєднує випереджальне формування інформаційних рамок із високою швидкістю реагування на кризові події. Запропоновано уточнене трактування поняття «комунікативна спроможність громади» як здатності локальної спільноти оперативно, прозоро й достовірно організовувати інформаційні процеси, забезпечувати верифікацію даних, підтримувати цифрову безпеку та зберігати довіру між суб’єктами взаємодії. Визначено роль цифрових інструментів – офіційних веб-ресурсів, чат-ботів, локальних каналів і CRM-систем – як складників комунікативної архітектури громади за умови їх інституційного закріплення через регламенти, політики та формалізовані ролі. Зроблено висновок, що комунікативна спроможність територіальних громад у воєнний період є не лише інформаційною, а й оборонною категорією, яка визначає здатність спільноти зберегти згуртованість, керованість і суб’єктність та створює передумови для сталого післявоєнного відновлення.