Категорія вини у податковому праві держав-членів ЄС - Омельчук, Віктор Сергійович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
В Україні протягом останніх п’яти років триває формування інституту вини у податково-правовому регулюванні, що супроводжується науковими дискусіями щодо уточнення його понятійного змісту, структури та вдосконалення положень національного законодавств. Попри закріплення принципу винної відповідальності як базового, у Податковому кодексі України зберігаються види фінансової відповідальності, які фактично не пов’язані з установленням вини платника податків та реалізуються уповноваженими органами шляхом автоматичного застосування санкцій за сам факт порушення податкового законодавства. Однією з визначальних проблем сучасного податкового права є зіткнення двох концептуальних моделей відповідальності: моделі автоматичного застосування санкцій за порушення податкових зобов’язань, що ґрунтується виключно на констатації формального факту правопорушення, та моделі персоніфікованої відповідальності, яка передбачає врахування вини платника податків і гарантування його права на захист. Останній підхід, сформований у праві Європейського Союзу, базується на принципах справедливості, правової визначеності та пропорційності. Проведений аналіз свідчить, що держави-члени ЄС дотримуються єдиного підходу до ролі вини у податкових правопорушеннях: обов’язок сплати податку може виникати незалежно від наміру платника, тоді як штрафні санкції застосовуються лише за доведеної вини. Вина не входить до складу податкового зобов’язання, враховується лише при притягненні до відповідальності. Принцип добросовісності є ключовим елементом захисту платника, а тягар доказування його вини переважно лежить на податкових органах, що забезпечує баланс між фіскальними інтересами держави та правами платників.