Механізми формування стійкості суспільства до інформаційних маніпуляцій у період війни - Плазова, Тетяна Іванівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Сучасний інформаційний простір характеризується переходом від поодиноких дезінформаційних повідомлень до складно організованих мережевих екосистем, що поєднують локалізовані наративи, скоординовані кампанії та технологічні інструменти, зокрема контент, згенерований із використанням штучного інтелекту. У таких умовах особливої актуальності набуває проблема формування інформаційної стійкості суспільства як складника національної та когнітивної безпеки. Метою дослідження є теоретичне осмислення та емпіричне обґрунтування інтегрованої моделі формування інформаційної стійкості суспільства в умовах війни шляхом аналізу механізмів інформаційних маніпуляцій і практик їх нейтралізації. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів дослідження, зокрема аналіз і синтез для узагальнення наукових підходів, контент- і кейс-аналіз для вивчення конкретних прикладів інформаційної агресії, системний та структурно-функціональний підходи для побудови інтегрованої моделі стійкості, а також порівняльний метод для зіставлення типів загроз і механізмів їх нейтралізації. У результаті дослідження встановлено, що сучасні інформаційні маніпуляції мають багаторівневий і кумулятивний характер та реалізуються через мережеві комунікаційні екосистеми, ефективність яких зумовлена поєднанням емоційного фреймування, легітимації меседжів і технологічного масштабування. Обґрунтовано доцільність інтегрованого підходу до формування інформаційної стійкості, який поєднує індивідуальні навички критичного сприйняття інформації, соціальні механізми довіри та горизонтальної верифікації, інституційні інструменти стратегічних і кризових комунікацій, а також платформно-технологічні рішення з модерації та детекції маніпулятивного контенту. У висновках зазначено, що інформаційні маніпуляції в умовах війни мають системний і мережевий характер, а ефективна протидія їм можлива лише на основі інтегрованої моделі формування інформаційної стійкості суспільства, яка поєднує індивідуальні, соціальні, інституційні та технологічні механізми й забезпечує узгоджене реагування держави, медіа та цифрових платформ.