«Ініціатива (не)карається»: як забезпечити активну участь громадян у місцевому самоврядуванні - Турченко, Марія Андріївна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Вступ. Активізація участі місцевих жителів у вирішенні муніципальних питань є одним із пріоритетних напрямків розбудови локальної політики. В сучасній суспільній думці часто лунають голоси незацікавленості у політичній і суспільній активності, що має негативні тенденції на всіх рівнях публічної влади. Наявні інструменти не сприймаються як реальні способи впливу на ухвалення рішень. У результаті зростає дистанціювання між органами публічної влади та громадою, що підриває довіру до інституцій і знижує ефективність локальної політики. Водночас саме місцевий рівень є найбільш сприятливим середовищем для подолання кризи участі, оскільки саме він найбільше наближений до громадян. Метою цієї статті є дослідження місцевої ініціативи як інструменту реалізації принципу народовладдя на муніципальному рівні управління, а також визначення напрямів удосконалення нормативно-правового забезпечення та практики взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськістю. Короткий зміст основних результатів дослідження. У статті досліджуються теоретико-правові та міждисциплінарні засади активізації участі жителів територіальних громад у вирішенні питань місцевого значення. На думку автора, задля становлення ініціативної громади необхідним є врахування не лише нормативно-правових механізмів участі, але й чинників, що впливають на мотивацію громадян, рівень довіри до органів місцевого самоврядування та готовність до співпраці. Особливого значення набуває поєднання правового регулювання з розвитком людського, організаційного та соціального капіталу громади, що створює підґрунтя для розбудови партисипативної демократії. Висновки. Реалізація принципу народовладдя на місцевому рівні неможлива без формування ініціативної та партнерської взаємодії між органами місцевого самоврядування та громадськістю. Розвиток ініціативи пов’язаний не тільки з суто правовими характеристиками, але й соціальними, економічними, культурними та психологічними чинниками. Зокрема, в частині довіри до публічної влади, правової культури, спроможності до самоорганізації, а також готовності органів місцевого самоврядування сприймати громадян як повноцінних партнерів у виробленні та реалізації муніципальної політики. Саме поєднання правових механізмів із ціннісними та інституційними передумовами створює фундамент для переходу до ефективної реалізації народовладдя на рівні територіальної громади. Залучення громадськості до вироблення та реалізації місцевої політики має ґрунтуватися на комплексному підході, який охоплює нормативно-правове забезпечення, фінансові механізми та гарантії, кадровий розвиток, а також прозорість та ефективний громадський контроль.