Штучний інтелект у публічному управлінні: загрози та можливості для демократичної участі - Косілова, О. І.; Федірко, І. П. (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Мета. Стаття має на меті дослідити вплив впровадження технологій штучного інтелекту (ШІ) на реалізацію політичних прав і свобод людини і громадянина в умовах цифровізації державного управління в Україні. Автор аналізує потенційні переваги та ризики, що виникають на перетині технологічного прогресу, демократичного врядування та захисту прав людини. Методи. У дослідженні застосовано міждисциплінарний підхід, який охоплює порівняльний аналіз, структурно-функціональний метод, нормативно-правовий аналіз, а також елементи прогностичного методу. Окрему увагу приділено аналізу чинного законодавства України, європейських директив і міжнародних стандартів у сфері прав людини та цифрових технологій. Результати. У статті виявлено, що хоча технології штучного інтелекту відкривають нові можливості для демократизації суспільства — наприклад, шляхом електронного голосування, цифрової участі громадян та автоматизації публічних сервісів — вони також несуть суттєві ризики. Серед них — порушення приватності, маніпулювання громадською думкою через мікротаргетинг, дискримінація, заснована на алгоритмічних упередженнях, та можливість авторитарного контролю над інформаційним простором. Проаналізовано практики різних країн (зокрема Естонії, США, Швейцарії), а також окреслено стан законодавства в Україні, зокрема у сфері кібербезпеки, захисту персональних даних та інформаційної політики. Висновки. Автор приходить до висновку, що впровадження ШІ в політичну сферу вимагає чітких етичних і правових обмежень, забезпечення прозорості алгоритмів, незалежного моніторингу використання таких технологій у публічному управлінні, а також активного розвитку цифрової грамотності населення. Необхідним є формування національної стратегії етичного та безпечного застосування ШІ, гармонізація українського законодавства з європейськими стандартами, а також запровадження пілотних проєктів із використання ШІ в політичному процесі — за умови дотримання прав людини та принципів верховенства права.