Цифровізація публічного управління у сфері національної безпеки: адміністративно-правові аспекти - Сірко, Вікторія Сергіївна; Підпала, Ірина Валентинівна; Чорна, Марина Василівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз адміністративно-правових аспектів цифровізації публічного управління у сфері національної безпеки України в умовах сучасних викликів та загроз, зумовлених повномасштабною збройною агресією, гібридною війною, активним розвитком інформаційних технологій і процесами європейської інтеграції. Обґрунтовується, що цифровізація публічного управління виступає не лише інструментом підвищення ефективності діяльності суб’єктів сектору безпеки і оборони, а й самостійним чинником забезпечення національної безпеки, що потребує належного адміністративно-правового регулювання. Розкрито сутність цифровізації як напряму модернізації публічного адміністрування у сфері національної безпеки, визначено її ключові ознаки, принципи та форми реалізації. Проаналізовано нормативно-правову базу, що регламентує впровадження цифрових технологій у діяльність органів публічної адміністрації, зокрема органів виконавчої влади, військових адміністрацій, правоохоронних і спеціальних органів, які забезпечують національну безпеку держави. Особливу увагу приділено співвідношенню цифрових управлінських рішень із вимогами законності, верховенства права, захисту персональних даних, інформаційної та кібербезпеки. У статті досліджено адміністративно-правовий статус суб’єктів публічного управління, залучених до процесів цифровізації у сфері національної безпеки, а також визначено їх повноваження, відповідальність і механізми взаємодії в умовах використання електронних інформаційних систем, реєстрів, автоматизованих платформ та цифрових сервісів. Акцентовано увагу на проблемах правового забезпечення міжвідомчого обміну інформацією, управління ризиками кіберзагроз і дотримання балансу між публічними інтересами держави та правами і свободами людини. Сформульовано основні напрями вдосконалення адміністративно-правового регулювання цифровізації публічного управління у сфері національної безпеки, з урахуванням європейських стандартів належного врядування, цифрової трансформації та безпекової політики. Зроблено висновок, що ефективна цифровізація за умови належного адміністративно-правового забезпечення здатна суттєво підвищити спроможність держави протидіяти сучасним загрозам національній безпеці.