Процесуальні гарантії справедливого судочинства за практикою Європейського суду з прав людини - Побережний, Юрій Валерійович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз процесуальних гарантій справедливого судочинства, визначених практикою Європейського суду з прав людини при тлумаченні статті 6 Конвенції. Досліджено ключові елементи права на справедливий суд, зокрема доступ до правосуддя. Проаналізовано вимоги незалежності та безсторонності суду в їх об’єктивному та суб’єктивному аспектах. Окрему увагу приділено принципу публічності розгляду справи та його обмеженням в інтересах моралі, громадського порядку чи національної безпеки, дотриманню розумних строків судового провадження, що оцінюється з урахуванням складності справи, поведінки заявника та державних органів. Метою статті є комплексний аналіз процесуальних гарантій справедливого судочинства, визначених практикою Європейського суду з прав людини при тлумаченні статті 6 Конвенції, виявлення їх змісту, особливостей застосування та значення для національної правової системи України. Методи дослідження. Використано методи аналізу прецедентної практики для дослідження рішень Європейського суду з прав людини, а саме: формально-юридичний метод для тлумачення статті 6 ЄКПЛ, порівняльно-правовий підхід для зіставлення європейських стандартів із національним законодавством України, а також системно-структурний та історико-правовий методи для виявлення еволюції процесуальних гарантій справедливого судочинства. Результати. Детально розглянуто принципи рівності сторін та змагальності процесу, які передбачають можливість кожної сторони ознайомитися з усіма доказами протилежної сторони та коментувати їх. Досліджено специфічні процесуальні гарантії в кримінальних справах, зокрема презумпцію невинуватості, право на захист та його складові елементи. Розглянуто проблемні аспекти імплементації стандартів статті 6 ЄКПЛ у національну правову систему України, виявлені на підставі аналізу рішень ЄСПЛ проти України, надано рекомендації щодо вдосконалення законодавства та правозастосовчої практики. Висновки. Дослідження засвідчує, що Європейський суд з прав людини сформував детальну систему процесуальних гарантій справедливого судочинства, яка охоплює всі стадії судового процесу від доступу до правосуддя до виконання судових рішень. Встановлено, що практика Суду характеризується динамічним підходом до тлумачення статті 6 Конвенції, врахуванням специфіки національних правових систем та прагненням забезпечити реальну, а не теоретичну ефективність процесуальних прав. Визначено, що стандарти ЄСПЛ мають пряме значення для України, оскільки визначають орієнтири судової реформи та критерії оцінки відповідності національного законодавства європейським вимогам.