Процедура судового захисту в ЄСПЛ як особлива гарантія прав людини - Федоренко, Андрій Іванович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
метою статті є комплексний аналіз процедури судового захисту прав людини в Європейському суді з прав людини як особливої міжнародно-правової гарантії забезпечення основоположних прав і свобод, а також визначення її системоутворюючого впливу на розвиток національних механізмів правового захисту, насамперед у контексті правової системи України. Особливу увагу зосереджено на з’ясуванні ролі процедурного механізму Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у формуванні сучасних стандартів справедливого судочинства та верховенства права. Для досягнення поставленої мети використано загальнонаукові та спеціально-юридичні методи пізнання, а саме: формально-юридичний, системно-структурний, порівняльно-правовий та логіко-аналітичний. Застосування цих методів дало змогу здійснити всебічний аналіз положень Конвенції, практики ЄСПЛ, а також норм національного законодавства України, що регулюють порядок виконання рішень Суду та імплементацію його практики. У статті розкрито правову природу та особливості процедури звернення до ЄСПЛ, обґрунтовано її унікальність як наднаціонального механізму судового контролю за дотриманням прав людини. Проаналізовано інститут індивідуальної скарги та умови прийнятності заяв, зокрема вимогу вичерпання національних засобів правового захисту. Окрему увагу приділено аналізу імплементації положень Конвенції та практики ЄСПЛ у правову систему України, механізмам виконання рішень Суду та заходам, спрямованим на усунення системних порушень прав людини. Наукова новизна полягає у системному поєднанні аналізу процесуальних гарантій ЄСПЛ з оцінкою їх впливу на усунення системних порушень прав людини в Україні через заходи індивідуального та загального характеру. Зроблено висновок, що процедура судового захисту в ЄСПЛ є однією з найефективніших міжнародних гарантій прав людини, яка забезпечує реальну можливість особи протистояти державі у разі порушення її прав. Практика ЄСПЛ відіграє визначальну роль у формуванні європейських стандартів правосуддя, утвердженні принципу верховенства права та розвитку демократичної правової держави, а належне виконання рішень Суду є необхідною умовою на шляху до європейської інтеграції України.