Особливості проведення молекулярно-генетичної експертизи під час розслідування воєнних злочинів - Войчишена, Марина Вадимівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Статтю присвячено вивченню особливостей призначення молекулярно-генетичної експертизи під час розслідування воєнних злочинів. Відзначено, що висновки судової експертизи є доказами, які визнаються на міжнародному рівні та сприяють притягненню осіб, винних у вчиненні воєнних злочинів до кримінальної відповідальності. Молекулярно-генетична експертиза має істотне значення для розслідування воєнних злочинів, зокрема, встановлення осіб загиблих та зниклих безвісті в результаті вчинення воєнних злочинів. Метою статті є вивчення особливостей проведення молекулярно-генетичної експертизи. Для досягнення наукового результату поставлено такі цілі та завдання: 1) окреслити завдання та значення молекулярно-генетичної експертизи у кримінальному провадженні; 2) визначити об’єкти, що надаються на дослідження експертові для проведення молекулярно-генетичної експертизи; 3) розкрити питання, що ставляться на вирішення експерта. Методологію дослідження склали загальнонаукові методи (аналіз та синтез, узагальнення), а також спеціально-юридичні методи (порівняльно-правовий, формально-юридичний, системно-правовий). Встановлено, що об’єктами молекулярно-генетичного дослідження є ДНК, отримана із біологічного матеріалу людини, до якого належить кров, слина, волосся, нігті, сперма, потожирові виділення, епітелій, тканини внутрішніх органів, фрагменти кісток та інші біологічні зразки, які є придатними для виділення ДНК. У разі необхідності ідентифікації осіб, загиблих в результаті вчинення воєнних злочинів на дослідження надається біологічний матеріал, вилучений у ході огляду або ексгумації трупа або фрагментів тіла загиблої особи, а також порівняльні зразки, які отримуються від ймовірних близьких родичів загиблої особи або вилучаються з предметів, якими особа користувалась за життя. Зроблено висновок, що молекулярно-генетична експертиза є сучасним засобом криміналістичної техніки, що сприяє дослідженню біологічного матеріалу з метою встановлення обставин, що мають значення для розслідування. Молекулярно-генетична експертиза дозволяє отримати доказову інформацію, яка підтверджує вчинення масових вбивств, встановлення осіб загиблих та зниклих безвісті в результаті вчинення воєнних злочинів, а також визначення приналежності окремих частин тіл, виявлених на місці масових поховань або обстрілів цивільних об’єктів.