Адміністративно-правові засади організації та функціонування системи судових експертиз в Україні - Комарницький, Михайло Михайлович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню адміністративно-правових засад організації та функціонування системи судових експертиз в Україні. Проаналізовано нормативно-правову базу регулювання судово-експертної діяльності, зокрема Закон України «Про судову експертизу» з урахуванням змін 2024 року, що запровадили безстрокове свідоцтво з трирічним циклом підтвердження підвищення кваліфікації та інтегрували судово-експертну сферу до загального режиму адміністративного акта через відсилку до Закону України «Про адміністративну процедуру». Досліджено багатовідомчу інституційну архітектуру державних спеціалізованих установ, зокрема науково-дослідних інститутів судових експертиз Міністерства юстиції, експертних служб органів внутрішніх справ, оборони та безпеки, а також механізм залучення фахівців поза штатом державних установ. Проаналізовано процедури атестації та дисциплінарної відповідальності судових експертів, реєстрово-інформаційну інфраструктуру, зокрема державний Реєстр атестованих судових експертів та Реєстр методик проведення судових експертиз, механізми методичного контролю якості та акредитаційну політику в контексті європейських стандартів ISO/IEC 17025 і рішення Ради ЄС 2009/905/JHA. Розглянуто вплив повномасштабної війни на структуру попиту на експертизи, зокрема зростання потреби у вибухотехнічній, військовій, комп’ютерно-технічній та молекулярно-генетичній експертизі, а також євроінтеграційні вимоги до цифровізації, стандартизації та взаємного визнання результатів. Обґрунтовано доцільність створення надвідомчого регулятора судово-експертної діяльності з повноваженнями сертифікації, валідації методик, координації профтестування та акредитаційної політики. Визначено перспективні напрями подальших досліджень у сфері законодавчого реформування системи судових експертиз.