Особливості публічної дипломатії Канади та Австралії на початку ХХІ ст.: компаративний аналіз - Лялька, Юлія Михайлівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті здійснено компаративний аналіз особливостей функціонування публічної дипломатії Канади та Австралії на початку ХХІ століття в контексті трансформації глобальної системи міжнародних відносин, цифровізації комунікаційного простору та зростання ролі нематеріальних ресурсів впливу. Дослідження ґрунтується на концепції «середньої сили» (middle power), яка визначає стратегічну модель зовнішньополітичного позиціонування обох держав. Проаналізовано інституційні, культурні, освітні, інформаційні та цифрові виміри публічної дипломатії, а також механізми nation branding як інструменту формування позитивного міжнародного іміджу. Встановлено, що Канада та Австралія, не претендуючи на статус наддержав, ефективно використовують інструменти «м’якої сили» для просування демократичних цінностей, кліматичної відповідальності, гендерної рівності, інноваційного розвитку та міжкультурного діалогу. Особливу увагу приділено ролі університетів, міжнародної академічної мобільності, культурних індустрій, спортивної дипломатії та діаспорних мереж як чинників довготривалого зовнішнього впливу. Розкрито значення цифрових платформ і соціальних медіа у формуванні нової моделі «цифрової публічної дипломатії», що інтегрується з безпековими та інформаційно-аналітичними механізмами державної політики. У результаті порівняльного аналізу визначено спільні тенденції розвитку публічної дипломатії обох країн, зумовлені глобалізаційними процесами та конкуренцією за міжнародну репутацію, а також окреслено національні особливості, пов’язані з регіональними пріоритетами, історичними традиціями та геополітичним положенням. Доведено, що на початку ХХІ століття публічна дипломатія трансформується у комплексний інструмент стратегічних комунікацій, спрямований на управління міжнародною довірою, розбудову партнерств і посилення нормативного впливу держав у глобальному середовищі.