Інституційна ефективність антикорупційних органів у протидії незаконному збагаченню - Прилипко, Вікторія Михайлівна; Синявська, Олена Юхимівна; Кучінік, Руслан Васильович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення результативності протидії корупційним правопорушенням у контексті забезпечення фінансової безпеки держави, зміцнення довіри до публічних інституцій та виконання міжнародних зобов’язань України. Метою дослідження є обґрунтування підходу до оцінювання інституційної ефективності антикорупційних органів на основі системного аналізу їх діяльності, фінансових результатів та результативності правозастосування. У дослідженні використано методи аналізу й синтезу, порівняння, узагальнення, економічного аналізу, а також методи систематизації статистичних даних і побудови аналітичних моделей. У результаті дослідження розкрито економіко-правову сутність незаконного збагачення як специфічного корупційного правопорушення, що характеризується наявністю необґрунтованих активів та потребує встановлення їх походження на основі застосування фінансово-аналітичних інструментів. Показано, що важливу роль у виявленні таких правопорушень відіграє фінансовий контроль, зокрема механізми електронного декларування та аналізу фінансових операцій, які формують інформаційну основу для розслідувань. Обґрунтовано підхід до оцінювання інституційної ефективності антикорупційних органів, що ґрунтується на інтеграції економічних, процесуальних, результативних, превентивних, кадрових та міжнародних аспектів їхньої діяльності. Доведено, що комплексна оцінка ефективності повинна враховувати як фінансові результати функціонування антикорупційної системи, так і якість правозастосування, інтенсивність розслідувань та рівень інституційної взаємодії. У висновках узагальнено результати проведеного аналізу, які свідчать про зростання економічного ефекту діяльності антикорупційних органів, розширення практики повернення незаконно набутих активів та підвищення результативності розслідувань. Запропоновано систему індикаторів оцінювання інституційної ефективності антикорупційних органів у протидії незаконному збагаченню, що дає змогу здійснювати комплексний аналіз їх діяльності та може бути використана для підвищення результативності антикорупційної політики й удосконалення управлінських рішень.