Формування політичної культури молоді в умовах цифровізації та впливу глобальних інноваційних технологій - Федуник, Віталій Юрійович; Сукач, Олександр Степанович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
В умовах цифровізації українського суспільства політична культура молоді зазнає суттєвих змін, що впливають на рівень громадянської активності та усвідомленість політичних позицій. Актуальність дослідження визначається тим, що формування критично мислячої та відповідальної молоді є ключовим чинником стабільності демократичних інституцій і здатності громадян до колективних дій у соціально-політичних процесах. Метою роботи є системне визначення основних чинників політичної культури молоді, аналіз взаємозв’язків між технологічними, освітніми, соціокультурними та політичними впливами, а також оцінка соціально-демографічних і регіональних відмінностей у рівні активності та участі. Методи дослідження включають аналіз наукових джерел, контент-аналіз цифрових медіа і соціальних платформ, експертне оцінювання та порівняльний аналіз соціально-демографічних особливостей молодіжної активності. Використання кількісних і якісних підходів дозволило оцінити взаємодію технологічних, освітніх, соціокультурних і політичних чинників, які формують політичні переконання та готовність до участі у громадському житті. Результати показали, що цифровізація відкриває нові можливості для участі молоді у волонтерських, громадських і політичних ініціативах, водночас підсилюючи ризики дезінформації. Виявлено значну диференціацію рівня активності серед соціально-демографічних груп, що підкреслює потребу в регіонально орієнтованих програмах розвитку критичного мислення та громадянської свідомості. Висновки свідчать, що політична культура молоді формується як системний процес взаємодії технологічних, освітніх, соціокультурних і політичних чинників. Практичне значення результатів полягає у можливості використання їх для розробки державних і громадських стратегій підвищення активності, зміцнення довіри до інституцій та підтримки соціальної солідарності серед молодого покоління.