Адміністративно-правові засади професійного навчання поліцейських в закладах вищої освіти Міністерства внутрішніх справ України - Григорчук, Олена Юріївна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті наголошено, що в умовах реформування правоохоронної системи, а також сучасних безпекових викликів, зокрема в період воєнного стану, особливого значення набуває формування високого рівня професійної компетентності працівників поліції, що безпосередньо залежить від ефективності організації їх професійної підготовки. Проаналізовано сутність і зміст професійного навчання поліцейських, яке розглядається як безперервний, цілеспрямований та організований процес формування, оновлення і вдосконалення професійних знань, умінь і навичок, необхідних для належного виконання службових обов’язків. Визначено, що система професійного навчання поліцейських має комплексний характер і охоплює первинну професійну підготовку, навчання у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, підвищення кваліфікації, післядипломну освіту та службову підготовку. Особливу увагу приділено ролі закладів вищої освіти системи Міністерства внутрішніх справ України у формуванні професійної компетентності майбутніх поліцейських, розвитку їх правової культури, морально-етичних якостей, психологічної стійкості та практичних навичок правоохоронної діяльності. Підкреслено значення поєднання теоретичної підготовки з практичною складовою навчання, що передбачає використання сучасних методів і форм освітнього процесу, зокрема тренінгів, моделювання службових ситуацій, практичної підготовки та стажування у підрозділах поліції. Обґрунтовано, що адміністративно-правове регулювання професійного навчання поліцейських є необхідною умовою ефективного функціонування системи підготовки кадрів для Національної поліції України. Встановлено, що подальше вдосконалення цієї системи має здійснюватися з урахуванням сучасних потреб правоохоронної діяльності, впровадження інноваційних освітніх технологій та використання кращого міжнародного досвіду підготовки правоохоронних кадрів. Зроблено висновок, що ефективна організація професійного навчання є важливою передумовою формування високопрофесійного кадрового потенціалу поліції, підвищення якості виконання службових завдань та зміцнення довіри суспільства до правоохоронних органів.