Державотворчі процеси після революції гідності: формування національної ідентичності крізь призму права - Гуменюк, Тетяна Іванівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті досліджено особливості державотворчих процесів в Україні після Революції Гідності і їх вплив на формування національної ідентичності крізь призму права. Проведено аналіз суспільно-політичних трансформацій, які відбулися після 2013-2014 років. Розглянуто їх значення для становлення сучасної української нації. Обґрунтовано, що Революція Гідності стала важливим етапом розвитку української державності, який сприяв переосмисленню ролі держави, активізації громадянського суспільства та утвердженню демократичних цінностей у суспільному житті. Конкретну увагу приділено правовому виміру державотворчих процесів, зокрема реформуванню системи публічного управління, судової влади, правоохоронних органів, а також розвитку механізмів громадського контролю за діяльністю державних інституцій. В дослідженні визначено, що саме право виступає важливим інструментом інституційного закріплення нових суспільних цінностей, таких як верховенство права, повага до прав і свобод людини, демократичне врядування та відповідальність влади перед громадянами. У статті розглянуто роль громадянського суспільства, волонтерського руху та добровольчих формувань у зміцнені національної єдності та становленні нових моделей взаємодії між державою і громадянами. Зазначено, що революційні події сприяли трансформації національно-культурних цінностей українців, посиленню громадянської ідентичності, розвитку культури солідарності та самоорганізації. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціально-юридичні методи, зокрема системний, історико-правовий, порівняльно-правовий та формально-юридичний. Використання зазначених методів дало змогу комплексно проаналізувати державотворчі процеси в Україні після Революції Гідності та визначити їх вплив на формування національної ідентичності в правовому вимірі. Головна увага зосереджена на впливі російсько-української війни на подальший розвиток державотворчих процесів, зокрема на консолідацію суспільства, зміцнення національної ідентичності та посилення ролі правових механізмів у забезпеченні національної безпеки. У висновках наголошено, що державотворчі процеси після Революції Гідності вплинуть на формування нової моделі української державності, заснованої на принципах демократії, верховенстві права та активній участі громадян у суспільно-політичному житі України.