Деякі проблемні питання реалізації особливостей досудового розслідування щодо неповнолітніх - Марченко, Олена Анатоліївна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Стаття присвячена дослідженню особливостей процесуального порядку здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх осіб. Головною метою є виявлення проблемних аспектів реалізації додаткових гарантій захисту прав підлітків та визначення деяких рекомендацій щодо вдосконалення ювенальної складової кримінального процесу. У ході дослідження використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів: системно-структурний — для аналізу елементів правового статусу неповнолітнього підозрюваного (обвинуваченого); порівняльно-правовий — для зіставлення вітчизняного законодавства з міжнародними стандартами; метод логічного аналізу — для тлумачення норм Кримінального процесуального кодексу України. Встановлено, що ключовими процесуальними особливостями є обов’язкова участь захисника та законного представника, залучення педагога або психолога до слідчих (розшукових дій) дій, а також розширене коло обставин, що підлягають доказуванню, зокрема умови виховання, стан здоров’я, рівень розвитку. Виявлено прогалини у правовому регулюванні ролі психолога у проведенні слідчих (розшукових) дій; відсутність механізму перевірки слідчим здатності батьків або опікунів забезпечити найкращі інтереси дитини під час слідчої дії; невизначеність правових наслідків дистанційного допиту неповнолітнього підозрюваного, який перебуває за межами України, та процедури верифікації його добровільності в таких умовах. Доведено, що досудове розслідування щодо неповнолітніх має бути спрямоване на мінімізацію репресивного впливу та запобігання ретравматизації. Рекомендовано законодавчо закріпити обов’язкове використання методики «Зелена кімната» для всіх категорій злочинів за участю неповнолітніх та посилити вимоги до фахової підготовки ювенальних психологів.