Зангезурський коридор у контексті регіональної безпеки та економічної взаємодії на Південному Кавказі - Волошенко, Інна Олександрівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Мета дослідження полягає у комплексному аналізі Зангезурського коридору як інфраструктурного проєкту, що набуває доленосного значення для регіональної безпеки та економічної взаємодії на Південному Кавказі. У роботі застосовано системний аналіз, порівняльний метод, геополітичний підхід та метод кейс-стаді, що дозволило дослідити багатовимірність проблематики транспортної інтеграції в умовах постконфліктного врегулювання. Встановлено, що Зангезурський коридор - 42-кілометровий авто- та залізничний маршрут через Сюнікську область Вірменії, який має з’єднати основну територію Азербайджану з ексклавом Нахічевань та Туреччиною, - є одним із центральних елементів трансформації геополітичного балансу на Південному Кавказі. Показано, що проєкт несе значний економічний потенціал: включення коридору до «Середнього маршруту» (Trans-Caspian International Transport Route) здатне скоротити час доставки вантажів між Китаєм та ЄС на 5–10 днів і знизити логістичні витрати на 20–25%. Водночас реалізація коридору загрожує суверенітету Вірменії, підриває транзитну роль Ірану і обмежує вплив Росії в регіоні, яка стрімко втрачає позиції після 2022 р. Проаналізовано конкурентні ініціативи: вірменська концепція «Перехрестя миру» (Crossroads of Peace), турецький залізничний проєкт Карс–Іґдир–Нахічевань та іранський «Аракс-коридор». Особливу увагу приділено угоді серпня 2025 р. (Вашингтон), укладеній за посередництвом США, яка передбачає залучення американського оператора до управління «маршрутом Трампа» (TRIPP) - нової назви Зангезурського коридору. Зангезурський коридор є водорозділом між двома можливими сценаріями - коридором економічної інтеграції або новим фронтом геополітичного протистояння. Його доля визначатиметься не лише будівництвом інфраструктури, а й здатністю залучених сторін досягнути збалансованого режиму суверенітету, безпеки та економічної вигоди.