Колізійні питання правового регулювання відносин власності щодо культурних цінностей - Попко, Євген Вікторович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Стаття присвячена комплексному дослідженню правового регулювання права власності на культурні цінності в межах міжнародних комерційних відносин та аналізу складних колізійних проблем, що виникають у цій сфері. У роботі детально розглянуто специфіку визначення застосовного права у приватних правовідносинах з іноземним елементом, де об’єктом виступають предмети, що мають особливу культурну, історичну або наукову цінність. Автор аналізує сучасний стан правового механізму захисту світової культурної спадщини, акцентуючи увагу на недоліках класичного колізійного регулювання. Окрему увагу приділено критичному переосмисленню традиційної прив’язки lex rei sitae (закон місцезнаходження речі) та обґрунтовано необхідність застосування спеціальних колізійних норм для транскордонного обігу об’єктів мистецтва. Досліджено проблемні аспекти переходу права власності, зокрема моменти виникнення та припинення речових прав у ситуаціях незаконного вивезення або викрадення цінностей. Наукова новизна статті полягає у висуненні конкретних пропозицій щодо вдосконалення інструментарію міжнародного приватного права. Зокрема, автором запропоновано шляхи оптимізації співвідношення позовної та набувальної давності для захисту прав добросовісного набувача та законного власника, визначено критерії встановлення юрисдикції у спорах щодо реституції культурних цінностей та окреслено перспективи розробки уніфікованих міжнародних стандартів для цієї категорії справ.