Принципи адміністративно-правового регулювання державної інформаційної політики в Україні - Гончаренко, Михайло Миколайович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті досліджено теоретико-правові засади принципів адміністративно-правового регулювання державної інформаційної політики в Україні в умовах трансформації адміністративного права, цифровізації публічного управління та зростання безпекових викликів в інформаційній сфері. Метою статті є формування цілісного теоретико-правового підходу до визначення системи принципів адміністративно-правового регулювання державної інформаційної політики та обґрунтування їх класифікації з урахуванням необхідності забезпечення балансу між правами і свободами людини та інтересами національної безпеки держави. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціально-юридичні методи, зокрема діалектичний метод, системно-структурний метод, формально-юридичний метод, метод правового аналізу та порівняльно-правовий метод. Їх застосування дало можливість дослідити доктринальні підходи до розуміння принципів адміністративного права та принципів адміністративно-правового регулювання, визначити їх роль у механізмі реалізації державної інформаційної політики та сформувати науково обґрунтовану систему принципів адміністративно-правового регулювання у відповідній сфері. У результаті дослідження встановлено, що адміністративно-правове регулювання державної інформаційної політики має здійснюватися на основі цілісної системи принципів, які визначають межі втручання держави в інформаційну сферу, стандарти діяльності публічної адміністрації та баланс між публічними і приватними інтересами. Обґрунтовано, що система принципів адміністративно-правового регулювання державної інформаційної політики включає три взаємопов’язані групи принципів: загальні, спеціальні та функціонально-безпекові. До загальних принципів віднесено принцип верховенства права, законності, пріоритету прав і свобод людини, пропорційності, рівності, гласності, підконтрольності та відповідальності публічної адміністрації. Сформульовано систему спеціальних принципів адміністративно-правового регулювання державної інформаційної політики, до яких віднесено принцип балансу права і безпеки, принцип інформаційного суверенітету, принцип протидії дезінформації, принцип стратегічних комунікацій держави та принцип координації суб’єктів забезпечення інформаційної безпеки. Обґрунтовано доцільність виділення третьої групи принципів – функціонально-безпекових, до яких віднесено принцип стратегічного управління інформаційною сферою, принцип інформаційної стійкості держави та суспільства, принцип цифрової трансформації публічного управління, принцип взаємодії держави і суспільства в інформаційній сфері та принцип міжнародної інформаційної співпраці. У висновках зазначено, що запропонована класифікація принципів адміністративно-правового регулювання державної інформаційної політики відображає сучасні трансформації адміністративного права та формування нової парадигми адміністративно-правового регулювання, у межах якої адміністративне право розглядається як правовий інструмент одночасногозабезпечення прав людини, ефективного публічного управління та інформаційної безпеки держави.