Держава як соціально-політична ідея - Горбачова, Катерина Миколаївна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Стаття присвячена дослідженню держави як соціально-політичного інституту суспільства, що функціонує на основі певних ідей. Автор досліджує наукові підходи до виникнення держави в контексті її наповнення соціально-політичними та правовими ідеями. Дослідження базується на використанні сучасних як загальнонаукових, так і спеціально-наукових методах дослідження. В статті авторка розкриває сутність концепції держави як ідеї через уявлення, виражене у формі понять, і через думку людей, що здійснює більший чи менший вплив на все їх життя. Авторка на підставі аналізу наукової літератури доводить, що ідеї розвитку соціуму, формування його інститутів, утворення його соціально-політичних механізмів знайшло своє втілення в політико-філософських вченнях, що постійно з’являються і розвиваються слідуючи за тими змінами, які відбуваються в суспільстві і оточуючому його світі. Розкриваючи сутність держави як ідеї авторка зазначає, що на сьогодні існує близько двадцяти теорій походження держави. Авторка вказує, що теорії виникнення держави є відображенням рівня розвитку суспільства і тих знань, які були набуті ним в певний історичний період. Це прямо відбивається як на самих теоріях, так і на тій аргументації, що наводять філософи і вчені. Всі існуючі теорії походження держави в своїй основі мають певні ідеї. Проте, практично у всіх теоріях ідеї не кристалізовані і не виражені в концентрованому вигляді. Проведене дослідження дало можливість стверджувати, що держава як ідея є втіленням уявлень і бажань суспільства, який в певний момент історичного розвитку концентрується і оформлюється в певне суспільно-політичне утворення. Ретроспективний аналіз існування сучасної цивілізації дає можливість говорити, що суспільства, які створили на території свого проживання державу найбільш ефективно розвиваються і захищаються. Держава як ідея об’єктивується у тезах про те, що вона є результатом розвитку суспільства, в рамках якого існує правитель (правлячий клас), що має можливість забезпечувати своє існування, а також забезпечити інтереси підданих (населення). Ця можливість концентрується в ідеї державної влади як складного та невід’ємного елементу самої держави.